Schaaldierenfond

10/06/11 om 15:21 - Bijgewerkt om 15:21

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 3 liter:

  • 2 kg pantsers van schaaldieren (kreeften, langoesten, langoustines, gamba's, scampis)
  • olie
  • 2 el cognac
  • 4 dl droge witte wijn
  • 5 sjalotten
  • 3 wortelen
  • 1 preiwit
  • 1 selderijstengel
  • 3 tenen knoflook
  • 1 el geplette jeneverbessen
  • boter
  • 4 tomaten
  • 3 l water
  • 1 kl peper
  • 1 tl zout
  • kruidentuiltje (peterseliestengels, tijm en laurier)

Bereidingswijze

Bak de pantsers in hete olie tot ze rood kleuren. Flambeer met de cognac en blus met de wijn. Fruit de grofgehakte groenten, look en jeneverbessen

apart in boter, voeg grofgehakte tomaten toe en de pantsers. Zet alles onder in 3 liter water en kruid met peper, zout en kruidentuiltje. Laat 45 minuten

zacht pruttelen. Schuim regelmatig af en giet op het einde door een puntzeef.

*Het verhitten en flamberen dient om de schaaldierenpantsers broos te maken, zodat ze hun aroma's makkelijker vrijgeven.

*Deze fond wordt gebruikt als basis voor schaaldier- en vissausen, schaaldier- en vissoepen en consommé.

Tijd: 10' + 45'

Lees meer over:

Onze partners