Salsa van artisjok en gegrild witloof

10/06/11 om 14:43 - Bijgewerkt om 14:43

Geef je waardering

Ingrediënten

Bereiding artisjok:

  • artisjok
  • teentje knoflook
  • olijfolie
  • witte wijn
  • kippenbouillon
  • koffielepeltje koriander
  • laurier
  • tijm
  • peper en zout

Voor de salsa:

  • artisjok (zie bereiding hierboven)
  • komkommer
  • rode ui
  • avocado
  • witloofstronken
  • zalm, ganzenlever of sint-jacobsvruchten in schijfjes
  • daïkon
  • wortel
  • chardonnay-wijnazijn
  • tomatencoulis
  • oude aceto balsamico

Bereidingswijze

Maak de artisjokbodem schoon en leg de groente in water en citroensap. Leg een teentje look in de olijfolie, bak dit even mee en verwijder. Korst de artisjok kort aan en blus met 1/3 witte wijn, 2/3 kippenbouillon, 1 klein koffielepeltje koriander, wat laurier en een plukje tijm. Laat 15 tot 20 minuten zacht koken. De artisjok, komkommer, rode ui, avocado in kleine dobbelsteentjes snijden en mengen met wat peper en zout en wat olijfolie. Schik de salsa in een ring in het midden van het bord. Snijd witloof in de lengte in 4 stukken, bedruppel met olijfolie, grill de partjes en laat ze verder garen in de oven. Schik het witloof op de salsa met er bovenop een sneetje zalm, foie gras of sint-jacobsvruchten in schijfjes. Daarna een toefje fijngesneden daïkon en wortel, gemengd met chardonnay-wijnazijn er opleggen (zuurzoet). Het bord op het einde afwerken met druppeltjes tomatencoulis en oude aceto balsamico.

Recept: Wouter Keersmaeckers - De Schone van Boskoop

Onze partners