Salsa van artisjok en gegrild witloof
10-06-2011, 14:43
Bijgewerkt op: 22-04-2022, 12:53
Bereiding artisjok:
Bereiding artisjok:
artisjok
teentje knoflook
olijfolie
witte wijn
bouillon (groente of kip)
koffielepeltje koriander
laurier
tijm
peper en zout
Voor de salsa:
artisjok (zie bereiding hierboven)
komkommer
rode ui
avocado
witloofstronken
zalm of sint-jacobsvruchten in schijfjes, indien gewenst
daĆÆkon
wortel
chardonnay-wijnazijn
tomatencoulis
oude aceto balsamico
- Maak de artisjokbodem schoon en leg de groente in water en citroensap.
- Leg een teentje look in de olijfolie, bak dit even mee en verwijder. Korst de artisjok kort aan en blus met 1/3 witte wijn, 2/3 bouillon, 1 klein koffielepeltje koriander, wat laurier en een plukje tijm. Laat 15 tot 20 minuten zacht koken.
- Voor de salsa de artisjok, komkommer, rode ui en avocado in kleine dobbelsteentjes snijden en mengen met wat peper en zout en wat olijfolie.
- Snijd witloof in de lengte in 4 stukken, bedruppel met olijfolie, grill de partjes en laat ze verder garen in de oven.
- Schik de salsa in een ring in het midden van het bord.
- Schik het witloof op de salsa met er bovenop eventueel een sneetje zalm of sint-jacobsvruchten in schijfjes. Daarna een toefje fijngesneden daĆÆkon en wortel, gemengd met chardonnay-wijnazijn er opleggen (zuurzoet). Het bord op het einde afwerken met druppeltjes tomatencoulis en oude aceto balsamico.
Recept: Wouter Keersmaeckers ā De Schone van Boskoop
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier