Ravioli met paddestoelvulling met de saus van kersttomaten

10/06/11 om 15:38 - Bijgewerkt om 15:38

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 4 personen:

Voor het pastadeeg voor de ravioli:

  • 250 gr "00" pastabloem
  • 1 tl zout
  • 5 ml arachide olie
  • 2 eieren + 2 eigelen
  • 1 el zeer fijn gesnipperde bieslook

De paddestoelvulling:

  • 250 gr gemengde paddestoelen bv. shii take en kastanjechampignons Â- geenwitte paddestoelen wegens weinig smaak
  • 1 kleine sjalot
  • een klontje boter
  • een scheutje culinaire room
  • peper & zout
  • 1 ei
  • 1 tl aardappelzetmeel
  • De tomatensaus
  • 750 gr rijpe kerstomaten
  • 1 tl demerarasuiker
  • 1 el gesnipperde basilicum (ev. diepvries)
  • 1 el rode port
  • 3 el olijfolie (olijfolie om te bakken Â- dus géén extra vergine!)
  • 50 gr gesnipperde sjalot
  • 60 gr gesnipperde bleekselder
  • ongeveer 100 gr bacon Â- zonder zwoerd en in reepjes gesneden
  • 1 tl Worcestershiresaus
  • een paar druppels tabasco
  • sap van een halve citroen
  • zout en witte peper

Bereidingswijze

Zo maken.

Het raviolideeg

Doe alle ingrediënten voor de ravioli in een keukenrobot waarin het kneedmes zit. Meng en kneed met puls beweging, dat wil zeggen het toestel af en aan zetten. Haal uit de kuip en kneed nog even door met de hand zodat het deeg mooi elastisch wordt. Doe er wat bloem bij als het deeg teveel kleeft, doe er wat water bij als het deeg teveel brokkelt of te droog is. Maak een bol, pak in vershoudfolie en laat rusten in de koelkast.

De tomatensaus

Was de tomaatjes en verwijder de steeltjes. Doe de tomaatjes in een - bij voorkeur - gietijzeren pot en voeg de suiker, de basilicum, de port en zout toe.

Doe het deksel op de pan en laat op een zeer laag vuurtje (stand 2 van het inductieveld) stoven tot de tomaatjes openbarsten en een bijna droge massa bekomen wordt.

De paddestoelvulling

Borstel de paddestoelen schoon (gebruik daar geen water bij). Snijd ze in stukjes.

Bak de sjalot zacht in boter en doe er de paddestoelen bij. Laat zacht bakken tot alle bakvocht is opgenomen door de paddestoelen en / of is verdampt. Voeg een scheut room toe, wat zout en versgemalen witte peper. Laat even inkoken. Breng over in de keukenrobot, voeg een ei toe en een klein lepeltje aardappelzetmeel. Draai tot een homogeen mengsel. Laat afgedekt op kamertemperatuur rusten.

Terug de saus

Bak op een matige warmte - stand 4 op het inductieveld -, de sjalot, de selder en de bacon in een scheut olijfolie. Laat bakken tot alles zacht en goudgeel is. Passeer door een zeef zodat de olie verdwijnt, en voeg bij de tomaatjes. Meng en laat alles wat afkoelen. Giet over in de keukenrobot en cutter ongeveer 1minuut. Passeer door een "chinois à sauce" (een zeer fijne puntzeef) en warm opnieuw op. Breng op smaak met de Worcestershiresaus, de tabasco en een paar druppels citroen. Houd warm op stand 1 van het inductieveld.

De ravioli maken.

Bestuif handen en werkblad en pastamachine met wat gewone bloem. Haal het deeg uit de verpakking en maak het soepel. Verdeel in enkele makkelijk hanteerbare bollen. Terwijl u één bol deeg verwerkt, dekt u de andere(n) af met een handdoek.

Kneed het deeg dun genoeg om door de pastamachine te draaien. Zet bij de eerste doorgang de cilinders van de machine zo ver mogelijk uiteen.

Draai de pasta door de machine, vouw samen en passeer nog eens. Herhaal deze handeling en verminder stelselmatig de afstand tussen de cilinders van de pastamachine. Een paar prachtige lappen pasta van hooguit een millimeter dik zijn het resultaat. Steek nu met een vorm van 6 à 7cm rondjes uit het pastadeeg. Leg op elk rondje een hoopje paddestoelvulling. Borstel wat losgeklopt eigeel rondom de vulling. Plaats een tweede rondje over de vulling, en druk de pastaranden rondom op elkaar. Zet een half uurtje in de koelkast.

De ravioli koken.

Breng een pot met gezouten water aan de kook Â- max. stand van het inductieveld, te weten ongeveer 4 minuten voor 1 liter water. Eens het water aan de kook is, "het vuur" verminderen tot pocheerwarmte dat wil zeggen de warmtebron verminderen zo dat het water amper kookt. Pocheer de ravioli gedurende enkele minuten met twee tot drie tegelijk. Ondertussen kon u in de stoomoven de borden op een ideale temperatuur voorverwarmen. Leg op elk bord een drietal grote ravioli's en overgiet met de tomatensaus. Versier met snippers basilicum.

Onze partners