Provençaalse taart met tomaten en zwarte olijven

  • Moeilijkheid

Voor 4 :

1 cirkel gebakken bladerdeeg (± 20 cm ø)

4 tomaten

10 zwarte Niçoise-olijven

2 middelgrote uien

2 el olijfolie extra vergine

1 tl fijne kristalsuiker

1 teentje knoflook

10 basilicumblaadjes

1 scheutje balsamicoazijn

fleur de sel

zeezout

peper uit de molen

Pel de uien en snipper ze fijn. Verwarm in een pan met dikke bodem 1 eetlepel olijfolie. Fruit daarin de uien 3 à 4 minuten, maar laat ze niet kleuren. Bestrooi met kristalsuiker, kruid met peper en zout. Laat het mengsel 30 minuten sudderen op een zacht vuurtje en roer af en toe. Verwarm de oven voor op 200°C.

Schik de gekarameliseerde uien op het deeg. Verdeel daarover de fijngesnipperde basilicumblaadjes en het versnipperde teentje knoflook. Verdeel de ongepelde tomaten in dunne plakjes en schik ze gelijkmatig op het deeg. Laat rondom een rand van 5 mm vrij. Garneer met Niçoiseolijven. Schuif het gerecht in de oven, verlaag de temperatuur naar 180°C en bak de koek 10 minuten.

Bestrooi de taart met een beetje fleur de sel. Besprenkel ze met enkele druppels balsamico en een flinke scheut olijfolie extra vergine van goede kwaliteit. Garneer met een takje verse basilicum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content