Pittige asperge-aardappel-pannenkoekjes met gerookte zachtroze atlantische zalm

08/06/11 om 15:48 - Bijgewerkt om 15:48

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor vier:

  • 500 g dunne of soepasperges
  • 2 grote aardappelen
  • 1 ei
  • 20 g bloem
  • 3 pijpuitjes of 1 sjalot
  • enkele druppels truffelolie
  • enkele blaadjes gevarieerde sla
  • vinaigrette
  • peper & zout
  • olijfolie
  • 4 mooie plakken gerookte zalm

Bereidingswijze

De asperges wassen en dan breken (voel voorzichtig naar het breekpunt van de asperges; als ze breken bevat het bovenste stuk geen vezelige schil meer en hoeft dit niet verder gereinigd te worden). Daarna schuin in fijne schijfjes snijden (2 mm). Twee grote aardappelen schillen en raspen (middelgrote gaatjes). De pijpuitjes reinigen, in fijne stukjes snijden en met het aardappelraspsel in een kom doen. Een ei, bloem, zout en peper toevoegen. Alles goed mengen en, indien gewenst, de smaak verfijnen met enkele druppels truffelolie. De fijngesneden asperges door het mengsel roeren. Van dit beslag bakt men in een hete pan pannenkoeken. Met een ronde vorm (diameter 10 cm) ronde koekjes uitsteken en deze warm houden. De vorm gebruiken om rondjes te steken uit de plakken gerookte zalm. Deze op de pannenkoekjes leggen en de constructie op mooie borden schikken. Afwerken met blaadjes sla en vinaigrette, gemaakt van olijfolie, aceto balsamico en gehakte basilicum. Versieren met bieslook.

Voor een zomers hoofdgerecht verdubbelt men de hoeveelheden.

Onze partners