Piramide van eendenpastei met citrusvinaigrette

07/06/11 om 16:45 - Bijgewerkt om 16:45

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor vier :

  • 280 g eendenpastei
  • 400 g bladerdeeg
  • gemengde seizoensalade

Vinaigrette :

  • 3/6 room
  • 1/6 sinaasappelsap
  • 1/6 citroensap
  • 1/6 sherryazijn

Garnering :

  • verse kruiden (dille, basilicum, koriander, enz.)
  • eventueel enkele eetbare bloemen

Bereidingswijze

Rol het bladerdeeg uit, prik het in met een vork en bak het in een oven van 220C. Rol tijdens het bakken het deeg enkele keren plat. Het goudbruin gebakken deeg uit de oven halen en laten afkoelen. Het deeg in 16 driehoeken snijden, deze met poedersuiker bestrooien en in een hete oven glaceren. De pastei in blokjes snijden. Construeer met de pasteiblokjes en het bladerdeeg vier piramides en lepel de vinaigrette rond de bouwwerkjes. Versier met gemengde salade, kruiden en eetbare bloemen.

Wim Van Oosterwyck bereidt zelf zijn eendenpastei. Hiervoor bedekt hij bodem en zijkanten van een terrine met plakken dungesneden spek of vet varkensvlees. De vulling maakt hij door een teentje knoflook te mengen met 30 g verkruimeld oud brood, een halve liter eendenbouillon, het gehakte vlees en de levers van een eend, 150 g in dobbelsteentjes gesneden rugspek, 100 g kalfsgehakt, 100 g ham, 2 gemalen kippenlevers, 30 g pistachenoten, 1 ei, een scheutje cognac en kruiden en specerijen (kruidnagel, nootmuskaat, cayennepeper, zout, peper). De vorm afdekken met laurierblad en een plak spek of vet varkensvlees. De terrine met deksel anderhalf tot drie uur in een warmwaterbad in een oven van 180° C bakken. Het deksel verwijderen en de terrine onder een met gewichten verzwaarde plank laten afkoelen.

Lees meer over:

Onze partners