Perzik, peer en appel met puree van Granny Smith en rode ui, Poire Williams en cider

© Getty

Voor 4 personen
  • 1 rijpe witte perzik
  • 1 rijpe peer (Doyenné, Williams)
  • 1 rijpe zachte appel (Jonagold, Pink Lady, Belgische Golden)
  • 2 dl cider brut
  • 5 ml eau de vie Poire Williams
  • sap van 1 citroen
  • grofgemalen zwarte peper
  • 2,5 el griessuiker
  • 1 rode ui
  • 1 Granny Smith-appel
  • 2 koffielepels water
  • 1 koffielepel citroensap
  • een mespunt griessuiker
  • bieslook
Bereiding
  1. Laat het fruit ongeschild, halveer, ontpit en snij het in plakken van 5 mm dik. Marineer gedurende 30 minuten tot 1 uur in de ijskast in cider, Poire Williams, citroensap, zwarte peper en griessuiker.
  2. Hak ondertussen de rode ui en ongeschilde Granny Smith fijn en mix met 2 koffielepels water, 1 koffielepel citroensap en een mespunt griessuiker tot een gladde puree.
  3. Schik het fruit op de borden en lepel er de marinade over en rond. Werk af met de puree en een spriet bieslook.

Een nagerecht op basis van fruit heeft altijd een frisse, lichtzurige onderbouw. Om die te laten versmelten met de rest van het gerecht is suiker nodig. Hier wordt om dezelfde reden ook alcohol gebruikt. De eau de vie van Poire Williams zorgt, samen met de suiker en in mindere mate met de cider, die tegelijkertijd ook het frisse karakter van het fruit benadrukt, voor afronding.

Speciaal is de puree van rode ui en Granny Smith, die tegelijkertijd naar rauwe ui en zurige appel proeft. Toch liggen de smaak van ui en appel in elkaars verlengde en brengen ze op een wat vreemde manier fraîcheur. Het is belangrijk dat dit gerechtje goed gekoeld wordt geserveerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content