Perentaartjes met amandelschilfers

09/06/11 om 13:48 - Bijgewerkt om 13:48

Geef je waardering

Perentaartjes met amandelschilfers

Ingrediënten

  • Voor ongeveer 20 stuks
  • 175 g boter, op kamertemperatuur
  • 100 g suiker
  • 4 eieren
  • een snuifje zout
  • 2 tl bakpoeder
  • 4 el cacaopoeder
  • 400 g bloem
  • ca. 200 ml melk
  • boter en bloem, voor de bakplaat

Voor de vanillecrème:

  • 1 vanillestokje
  • 500 ml melk
  • 5 eierdooiers
  • 100 g suiker
  • 30 g maïszetmeel

Voor de peren:

  • 1 kg peren
  • 200 ml witte wijn
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 el honing
  • 2 kruidnagels
  • 100 g amandelschilfers
  • kaneelsuiker, voor de afwerking

Bereidingswijze

Roer de boter voor het deeg romig. Meng er afwisselend de suiker en eieren onder. Voeg ook het zout toe. Roer er vervolgens de met bakpoeder en cacaopoeder vermengde bloem en de melk geleidelijk aan onder, zodat een smeuïg en goed smeerbaar deeg ontstaat. Strijk dit uit op een beboterde en bebloemde bakplaat en bak het deeg 25 à 30 min. in een voorverwarmde oven van 200°C. Neem het deeg uit de oven, laat even afkoelen en maak los van de bakplaat. Laat het deeg volledig afkoelen op een rooster.

Snij het vanillestokje voor de crème open in de lengte, schraap er het merg uit en roer dit samen met het vanillestokje onder de melk. Breng aan de kook en neem van het vuur. Klop de eierdooiers met de suiker op tot een bleek en romig mengsel. Voeg het maïszetmeel toe. Meng de warme melk onder het eiermengsel, giet alles weer in de pan en roer op een laag vuur tot de crème indikt, maar laat niet koken! Verwijder het vanillestokje en laat de crème afkoelen tot lauw; roer hierbij af en toe.

Schil en halveer de peren, verwijder het klokhuis en snij de peren in partjes. Breng de witte wijn aan de kook met het citroensap, de honing en kruidnagels. Leg er de peren in en laat afgedekt pocheren. Haal nadien van het vuur en laat afkoelen. Giet af en bewaar het kookvocht voor een ander recept.

Smeer de vanillecrème op de taartbodem en schik er dakpansgewijs de peren op. Zet minstens 1 u. koel weg. Rooster de amandelschilfers goudbruin in een droge pan. Bestrooi het gebak voor het serveren met de amandelschilfers en een beetje kaneelsuiker. Snij met een scherp mes in ruitvormige stukjes en serveer.

Lees meer over:

Onze partners