Peren en appels met gehakt

09/06/11 om 08:46 - Bijgewerkt om 08:46

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 2 grote appels (renetten)
  • 2 grote peren
  • 4 fijngesnipperde sjalotten
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel cognac
  • 200 gram varkensgehakt
  • 200 gram kalfsgehakt
  • 1 takje tijm

Voor de portsaus:

  • 2 koffielepels port
  • een kaneelstokje
  • 4 koffielepels gevogeltebouillon
  • 1 koffielepel maïszetmeel
  • 1 koffielepel citroensap
  • 1 koffielepel honing

Bereidingswijze

Doe de fijngesnipperde sjalotten met wat boter in een pan, voeg het gehakt toe en laat samen bruinen. Giet het overtollige vet af. Voeg het takje tijm, de cognac, peper en zout toe. Laat koken tot de cognac verdampt is. Snijd het bovenste deel (een 'hoedje') van de peren en de appelen, verwijder de klokhuizen en een beetje vruchtvlees. Vul ze op met het vlees en zet er dan het hoedje weer op. Zet het fruit vervolgens gedurende 20 tot 30 minuten in de oven (220°C). Controleer regelmatig of de vruchten niet te droog worden. Is dat het geval, dek ze dan af met aluminiumfolie. Bereid ondertussen de portsaus. Breng hiervoor de port samen met de kaneel aan de kook. Laat 5 minuten razen. Haal de kaneel eruit en voeg de gevogeltebouillon toe. Los het maïszetmeel op in het citroensap en voeg dit toe aan de port en de bouillon. Serveer de gevulde appels en peren op een schaal en geef de portsaus erbij.

Onze partners