Pastilla van verse vijgen met gedroogde vruchten en Earl Grey-roomijs

08/06/11 om 15:17 - Bijgewerkt om 15:17

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor vier:

  • 4 vellen filodeeg
  • 4 vijgen
  • 1 appel Golden Delicious
  • 2 eetlepels witte en zwarte krenten
  • 2 gedroogde abrikozen
  • 1 eetlepel pistachenoten
  • 1 eetlepel pijnappelpitten
  • 1 eetlepel honing
  • kaneelpoeder
  • bisquitgebak of peperkoek
  • theesiroop of perensiroop

Earl Grey-ijs:

  • 1 l melk
  • 250 g griessuiker
  • 8 eieren
  • 3 theelepels Earl Grey-thee
  • 2 dl room

Bereidingswijze

Schil appel en vijgen en snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes. Bak de appel in wat geklaarde boter kort aan, voeg de kleingesneden gedroogde vruchten toe, een lepel honing, een snuif kaneel en op het allerlaatste moment de versneden vijgen. Boter een velletje filodeeg in, en plaats er een sokkeltje chocoladebisquit of een sneetje peperkoek op. Plaats hierop een lepel van de vruchtenmengeling. Maak pakjes en bak deze een vijftal minuten in een oven van 180°. Snijd de pakjes doormidden en plaats de helften in het midden van de borden. Trek hierrond een streepje theesiroop en plaats er een bolletje theeroomijs bij. Versier het gerecht met enkele pistachenootjes en pijnappelpitten.

Earl Grey-roomijs bereidt men door 250 g griessuiker en 8 eierdooiers op te kloppen. Hierover 1 l kokend hete melk gieten. 3 eetlepels thee in de saus laten trekken. Zeven en mengen met de licht opgeklopte room. Tot ijs draaien.

Lees meer over:

Onze partners