Pain perdu van aardappelbrood met mango

09/06/11 om 09:48 - Bijgewerkt om 09:48

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 4:

Voor 2 broden:

  • 250 g aardappelpuree (bewaar het kookvocht van de aardappelen)
  • een snuifje saffraan
  • 450 g wit broodmeel
  • 1 tl zout
  • 1 Â1/2 tl gedroogde gist
  • 100 g gedroogde veenbessen
  • 2 el honing
  • 75 g gesmolten boter
  • 2 eierdooiers, melk

Voor de pain perdu:

  • 1 vanillestokje
  • 2 Â1/2 dl volle melk
  • Â1/4 tl nootmuskaat
  • 2 eieren
  • 100 g suiker
  • 25 g boter

Voor de mango:

  • 1 mango
  • 25 g boter
  • 1 el suiker
  • 1 el honing
  • 4 el aalbessengelei
  • 4 bollen vanille-ijs

Bereidingswijze

Doe de saffraan in 1/4 l kookvocht van de aardappelen en laat 30 minuten weken. Zeef het meel en zout in een grote kom en roer er de gist en veenbessen onder.

Voeg het saffraanvocht toe aan de puree en meng tot een gladde massa. Voeg dan de honing, boter en eierdooiers toe.

Giet dit mengsel op het meel en meng tot een deeg. Kneed 10 minuten en doe het deeg dan in een ingevette kom.

Dek af en laat rijzen tot het verdubbeld is in volume: 1 Ã 1,5 uur. Kneed het deeg nadien nog 5 minuten en verdeel het in tweeÃ"n.

Vorm ovale broden en leg ze op een ingevette bakplaat. Dek de broden af en laat ze nog 1 uur rijzen. Bestrijk de broden met melk en bak ze 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.

Snij het vanillestokje open en schraap er de zaadjes uit. Doe ze in een pan met de melk en nootmuskaat en breng aan de kook. Giet nadien in een ondiepe schaal en laat wat afkoelen. Roer er de eieren en suiker onder.

Snij 4 dikke sneden van het brood en laat de sneden 1 minuut weken in de melk. Verhit de boter in een pan en bak het brood 2 minuten aan elke kant. Haal uit de pan en hou warm.

Snij de mango in dunne plakken. Verhit de boter en suiker in een pan en laat karameliseren. Voeg de mango toe en bak aan beide kanten goudbruin.

Schik de pain perdu op 4 borden en verdeel er de gelei over. Verdeel de mango over de gelei en leg er een bol ijs op. Rasp een beetje nootmuskaat over het ijs.

Kooktijd: 1,5 uur + 3 uur

Vrij gemakkelijk

Onze partners