Nagerecht van peren met mascarpone

10/06/11 om 09:11 - Bijgewerkt om 09:11

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 4:

  • 4 rijpe peren
  • 500 g mascarpone
  • 1 vanillestokje of vanillesuiker
  • 100 g suiker
  • 2 kaneelpijpjes
  • 1 dl witte wijn
  • 8 à 10 'Bastogne' speculaaskoeken

Garnering:

  • Luikse siroop

Bereidingswijze

De peren schillen en kort in wat water met citroensap leggen om verkleuren te voorkomen. In een diepe pan een flinke scheut witte wijn mengen met suiker, vanille, kaneelpijpjes en wat water. De peren in dit aromatisch vocht op laag vuur beetgaar koken. Hoe rijper de peren, hoe korter de kooktijd. Indien nodig wat water en wijn toevoegen. De peren uit de pan halen als ze gaar zijn, laten afkoelen en in ronde schijfjes snijden. De gezeefde vloeistof in de pan inkoken tot ze bijna siroop is. De mascarponekaas mengen met de siroop. De speculaaskoeken fijnstampen in een vijzel. De helft van de kruimels onder wat gesmolten boter mengen en het mengsel verdelen over vier serveerringen tot een laagje van 1/2 cm. In de koelkast laten stollen. De serveerringen met gestold speculaas-botermengsel op een groot bord plaatsen. Een laag bereide mascarpone en vervolgens een laag peren in de ringen aanbrengen. Afwerken met het overschot van de verkruimelde speculaaskoeken. Versieren met een kaneelpijpje of een blaadje munt. De ringen verwijderen. De bordspiegels versieren met enkele druppels Luikse siroop, die vloeibaar is gemaakt door ze met enkele druppels water op te warmen.

Lees meer over:

Onze partners