Mousse van mascarpone met amandelen, ijs van pistache en groene thee

09/06/11 om 12:58 - Bijgewerkt om 12:58

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor brownie:

  • 300 g boter
  • 120 g bloem
  • 5 eieren
  • 200 g witte chocolade
  • 80 g bloemsuiker

Voor pistache-ijs:

  • 400 g halfvolle melk
  • 120 g room
  • 100 g dooier
  • 120 g suiker
  • 60 g pistachepasta
  • 2 g matchapoeder (groene thee)

Voor coulis:

  • 140 kriekensap
  • 25 g suikerwater
  • 12 g kirsch
  • 1 g pectine
  • vier aardbeien
  • citroen zeste

Voor kriekencrème:

  • 140 g kriekencoulis
  • 50 g dooier
  • 40 g suiker
  • 1 blaadje gelatine
  • 65 g boter

Voor gelei van verbena:

  • 110 g thee van citroenverbena
  • 110 g suiker
  • 3 g agar-agar
  • 1,5 blaadje gelatine

Voor mascarponemousse:

  • 500 g mascarpone
  • 3 dooiers
  • 50 g suiker
  • 3 blaadjes gelatine
  • 30 g amandelmelk
  • 3 eiwitten

Voor tuiles:

  • 200 g gebroken amandelnoten
  • 450 g suiker
  • 160 g water
  • 100 g bloem
  • 200 g gesmolten boter

Bereidingswijze

Brownie van witte chocolade: maak de boter zacht en voeg de gesmolten witte chocolade toe. Meng er de bloem, bloemsuiker en eieren onder. Bekleed een bakschaal van 10 op 40 cm met bakpapier. Doe het beslag erin en bak af op 180° gedurende 40 min.

Pistache-ijs met groene thee: breng de halfvolle melk met de room en 60 g suiker aan de kook. Klop 100 g dooiers met 60 g suiker op. Giet kokende melk op de dooiers en verwarm tot 82°. Mix er de pistachepasta en 2 g matchapoeder door en draai tot ijs in de ijsturbine.

Coulis van krieken: mix 140 g kriekensap, 25 g suikerwater (50/50), 12 g kirsch en 1 g pectine en laat opkoken.

Aardbeien: snij 4 aardbeien in vieren en meng met 1 g citroenzeste.

Morellencrème met gelei van verbena: kook 140 g kriekencoulis op, klop 50 g dooier met de suiker los en giet bij de kokende coulis. Laat alles doorkoken, voeg 1 blaadje gelatine toe en laat afkoelen tot 30°. Maak de boter zacht en meng door de crème. Verbenagelei: kook de thee van citroenverbena met de suiker en agar-agar op. Voeg 1,5 blaadje gelatine toe, giet uit op een plaat en laat afkoelen. Snij er rechthoekjes uit voor decoratie.

Mascarponemousse: meng de mascarpone met de dooiers, suiker en amandelmelk. Voeg 3 blaadjes gelatine toe, klop de eiwitten op en spatel voorzichtig door het mascarponemengsel.

Tuiles: meng kort de aangegeven ingrediënten en spuit daarmee lijnen op siliconematjes. Bak af gedurende 15 min op 170°. Snij met een rol reepjes en plooi ze rond een staaf zodat je korte buisjes bekomt. Schik alles zoals op de foto.

Onze partners