Misosoep met venusschelpen

16/06/17 om 10:07 - Bijgewerkt om 10:07

Een populaire activiteit tijdens de lente en de zomer in Japan is het 'jagen' op venusschelpen. In die periode trekken de Japanners naar de kust om bij laagtij, gewapend met een schop, de vongole op het strand uit te graven en te verzamelen. Eenmaal terug thuis, was het eerste gerecht dat Miho's papa steeds maakte misosoep met vers geraapte venusschelpen. De sterke, pure smaak van die misosoep met verse venusschelpen blijft voor haar dan ook een van de allerlekkerste gerechten.

Misosoep met venusschelpen

© Tokyo Street Food

Geef je waardering

Ingrediënten

Bereidingswijze

Voor vier personen

  • 500 g venusschelpen
  • 800 ml dashibouillon
  • 2 tot 4 el miso
  • een handvol lente-ui, in fijne ringen

Bereiding

  1. Om het zand te verwijderen zet je de venusschelpen 3 uur in zout water (500 ml water met een eetlepel zout). De schelpjes gaan hierdoor open en spugen het zand uit. Spoel de schelpjes nadien nog drie keer met koud water.
  2. Breng de dashibouillon aan de kook. Doe de miso in een diepe pollepel en houd deze net in de soep. Laat, onder voortdurend roeren met eetstokjes, de miso oplossen in de lepel. Roer de opgeloste miso geleidelijk door de soep, zodat er geen klontertjes ontstaan.
  3. Giet de schelpjes af en voeg ze toe aan de kokende bouillon. Zet het vuur uit wanneer de schelpjes opengaan.
  4. Verdeel over verschillende serveerkommen en garneer met lente-ui.

Indien er geen venusschelpen beschikbaar zijn, kun je ookandere schelpjes gebruiken, zoals kokkels of amandes enz.

Uit:Tokyo Street Food, Tom Vandenberghe, Luk Thys, Miho Shibuya en Tomoko Kaji (Uitgeverij Lannoo, € 22,50)

Onze partners