Millefeuille van zalm en sinaasappelboter

10/06/11 om 11:36 - Bijgewerkt om 11:36

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor vier:

Voor de saus:

  • 4 sinaasappels
  • 150 g boter
  • 2 sjalotjes
  • 15 cl Noilly Prat
  • een mespuntje suiker
  • zout en peper van de molen

Voor de zalm:

  • 230 g kwaliteitsbladerdeeg
  • 800 g filet van zalm
  • 1 eierdooier
  • 1 lepel olie
  • zout en peper
  • 2 soeplepels gehakte dille

Bereidingswijze

De saus bereiden. De sjalotjes versnipperen. De sinaasappels persen, het sap zeven en samen met de Noilly Prat in een pannetje op zacht vuur laten inkoken tot de helft van het oorspronkelijke volume. De saus monteren door de koude boter al slaande met een klopper beetje bij beetje toe te voegen. De saus kruiden met zout en peper en warm houden in een warmwaterbad.

Het bladerdeeg uitrollen en 8 rechthoekjes uitsnijden van 6 op 10 cm. Bekleed een ovenschaal met bakpapier en strijk de olie uit over het papier. De oven verwarmen tot 180° C. en het bladerdeeg goudkleurig bakken. Het bladerdeeg laten afkoelen en overlangs in twee stukken snijden. De zalm in dezelfde rechthoekige vorm snijden en het visvlees met peper, zout en dille kruiden. Leg een plakje bladerdeeg in de ovenschaal, doe daar een plakjes zalm op, opnieuw bladerdeeg, enz. Bouw de tom-pouce op uit driemaal zalm en viermaal bladerdeeg (het laatste laagje moet bladerdeeg zijn). Zet de millefeuille nog drie minuten in de oven. Schik de bereiding op warme borden, giet de saus uit en garneer met dille.

Onze partners