Met sesam geroosterde kip met savooiekool en tomatensaus

24/06/18 om 17:09 - Bijgewerkt om 17:09

Met sesam geroosterde kip met savooiekool en tomatensaus

© GF

Geef je waardering

Bereidingswijze

BENODIGDHEDEN

2 el ghee

zeezout en versgemalen zwarte peper

4 kippendijen met bot en vel

2 kleine sjalotten, gehalveerd of 1/2 prei of 1 middelgrote ui, grofgesneden

4 wortels (250 g) in stukken van 2 cm

4 kleine pastinaken (600 g) in repen van 21/2 cm gesneden

11/2 tl geraspte schil van 1 biologische citroen

1 el sesamzaad

1/2 savooiekool, dungesneden

VOOR DE TOMATENSAUS

2 el ghee

2-3 knoflooktenen, fijngehakt

200 g verse tomaat, ontveld en van de zaadjes ontdaan

2 laurierblaadjes

zaad van 4 kardemompeulen, gemalen

1 tl komijnpoeder

11/2 cm verse gember, fijngehakt

85 ml water

Verwarm de oven voor op 200˚ C. Doe 1 eetlepel ghee in een grote braadslee. Voeg een mespunt zout en peper toe en plaats in de oven om een paar minuten voor te verwarmen.

Meng de kippendijen, sjalotten, wortels en pastinaak in een grote schaal met de overgebleven ghee, citroenrasp en 1/4 theelepel van zowel zout als peper goed door elkaar.

Verspreid de sjalotjes, wortels en pastinaak gelijkmatig over de braadslee en leg de dijen erop, met de huid naar boven. Zet de braadslee in de oven en braad zo'n 15 minuten, keer de groenten dan om en braad nog zo'n 15-30 minuten door tot de kip sappig is en de groenten zacht zijn.

Rooster het sesamzaad in een droge pan tot het goudkleurig en geurig is. Voor de laatste tien minuten van de braadtijd strooi je de kool en geroosterde sesamzaad over de kip en groenten, en schuif je de braadslee weer terug in de oven.

Maak de tomatensaus in dezelfde pan. Smelt de ghee en roer er de knoflook en tomaat doorheen. Sauteer een minuut of 2 en voeg dan pas de laurierblaadjes, kardemom, komijn, gember en het water toe,en breng aan de kook. Laat een minuut of 20 doorkoken, verwijder dan de laurierblaadjes en maal het geheel glad. Proef, breng op smaak enhou warm tot je klaar bent om op te dienen.

Leg de dijen en de groente op de borden, giet er de tomatensaus overheen en dien op.

Uit 'East by West' van Jasmine Hemsley, uitg. Kosmos, 29,99 euro.

Onze partners