Mechelse koekoek met rode wijn

09/06/11 om 10:43 - Bijgewerkt om 10:43

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor vier :

  • 1 Mechelse koekoek of kapoen, versneden in 8 porties.
  • een scheutje olijfolie
  • een klont boter
  • 250 g champignons
  • 200 g kleine sjalotjes
  • 200 g gerookt spek
  • 1/2 fles rode wijn (liefst Pomerol)
  • 2 soeplepels cognac
  • 1 soeplepel bloem
  • 1 soeplepel bruine suiker
  • tijm, laurier, peper en zout
  • wildbouillon

Bereidingswijze

De stukken kip ontvellen en kleuren in een braadpan met een scheutje olijfolie. Kruiden met peper en een weinig zout. Het spek in dobbelsteentjes snijden. De stukken kip uit de braadpan halen, het spek toevoegen en uitbakken. Het overtollige vet weggieten en de stukken kip terug in de braadpan doen. Het vlees opwarmen, begieten met cognac en flamberen. De sjalotjes fijnsnijden en in een grote pan in boter stoven. De kip en het spek toevoegen. Alles bestrooien met bruine suiker en bloem. Vlees en bloem door elkaar roeren en overgieten met rode wijn. De braadpan van de kip deglaceren met een scheut rode wijn en dat vocht in de pan bij de kip gieten. Laurier en tijm toevoegen en aan de kook brengen. De gewassen champignons en de wildbouillon na een tijdje toevoegen en het vlees verder laten garen. De kip met champignons, spek en saus in een grote kom opdienen, indien gewenst met een schaal gekookte aardappelen.

Dit wintergerecht kan makkelijk op voorhand worden klaargemaakt.

Lees meer over:

Onze partners