Makreel met olijfolie en tomaat uit de oven

Ondersteunend beeld dat geen deel uitmaakt van dit recept. © iStock
  • Moeilijkheid

Makreel of andere vissoorten die niet snel uitdrogen, zoals poon, harder, sardines en dorade zijn uitermate geschikt voor dit gerecht.

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 4 makrelen van 250 – 300 g per stuk
  • 4 stevige rijpe tomaten
  • 2 ansjovisfilets
  • 2 tenen knoflook
  • 5 el ‘gewone’ olijfolie
  • 1 el gehakte bladpeterselie
  • 4 el paneermeel
  • zout
  • peper uit de molen
  • 4 partjes citroen

Bereiding

1. Verwijder ingewanden, kieuwen en vinnen of laat uw visleverancier dat doen. Snijd de vis op drie plekken tot op de graat in.

2. Ontvel de tomaten, halveer ze en haal de zaden eruit. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de ansjovisfilets in kleine stukjes. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een platte grote ovenschaal en voeg hier de geplette knoflooktenen, de ansjovis en de tomatenblokjes aan toe. Roer de peterselie erdoor en breng op smaak met peper en zout.

3. Bestrooi de makreel met zout en peper, leg ze in de schaal. Strooi er paneermeel over en giet de overgebleven olijfolie erover. Bak 12 tot 15 minuten in een op 220 º C voorverwarmde oven. Garneer met partjes citroen en blaadjes peterselie.

Tip: Makreel is een uitstekende vis voor dit gerecht omdat hij niet snel uitdroogt. Je kunt echter vele andere soorten vis voor deze bereidingswijze kiezen zoals poon, dorade, harder en sardines. Wel moet de bereidingstijd dan worden aangepast. Uw visleverancier kan je adviseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content