Makreel met olijfolie en tomaat uit de oven

09/06/11 om 18:01 - Bijgewerkt om 18:01

Geef je waardering

Ingrediënten

Hoofdgerecht voor 4 personen:

  • 4 makrelen van 250 - 300 gr per stuk
  • 4 stevige rijpe tomaten
  • 2 ansjovisfilets
  • 2 tenen knoflook
  • 5 eetlepels 'gewone' olijfolie
  • 1 eetlepel gehakte bladpeterselie
  • 4 eetlepels paneermeel
  • zout, peper uit de molen
  • 4 partjes citroen

Bereidingswijze

Verwijder ingewanden, kieuwen en vinnen of laat uw visleverancier dat doen. Snijd de vis op drie plekken tot op de graat in. Ontvel de tomaten, halveer ze en haal de zaden eruit. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de ansjovisfilets in kleine stukjes. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een platte grote ovenschaal en voeg hier de geplette knoflooktenen, de ansjovis en de tomatenblokjes aan toe. Roer de peterselie erdoor en breng op smaak met peper en zout. Bestrooi de makreel met zout en peper, leg ze in de schaal. Strooi er paneermeel over en giet de overgebleven olijfolie erover. Bak 12 tot 15 minuten in een op 220º C. voorverwarmde oven. Garneer met partjes citroen en blaadjes peterselie.

Tip: Makreel is een uitstekende vis voor dit gerecht omdat zij niet snel uitdroogt. Men kan echter vele andere soorten vis voor deze bereidingswijze kiezen zoals poon, dorade, harder en sardines. Wel moet de bereidingstijd dan worden aangepast. Uw visleverancier kan u adviseren.

Onze partners