Koteletjes van speenvarken met zachte currysaus

10/06/11 om 14:16 - Bijgewerkt om 14:16

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor vier:

  • 1 kg ribstuk van speenvarken (liefst een beetje gepekeld)
  • 2 sjalotten
  • 1 appel (Jonagold of Cox)
  • 1 dl room
  • 3 dl gevogeltefond
  • 1 koffielepel currypoeder
  • olijfolie
  • boter
  • verse groenten (worteltjes, flageolets, reepjes witte kool, maïs, bloemkoolroosjes, volgens het seizoen).

Bereidingswijze

De saus bereiden. De appel in fijne blokjes snijden en de sjalotjes versnipperen. De sjalotjes in boter laten uitzweten (zonder te kleuren) en vervolgens de stukjes appel toevoegen. Bestrooien met curry en goed mengen. De room en de gevogeltefond in de pan gieten en laten inkoken tot de helft van het volume. De saus mixen.

Insnijdingen maken in de vetrand van het vlees, kruiden met zout en peper (geen zout toevoegen indien het vlees is gepekeld). Het vlees in een warme pan in half olijfolie, half boter bakken en vervolgens een half uur in een oven van 185° C. plaatsen. Het vlees uit de oven halen, in aluminiumfolie wikkelen en 10 minuten laten rusten alvorens te versnijden. De saus opwarmen, kruiden naar smaak en van het vuur af opkloppen met klontjes koude boter. Bij dit gerecht kan men zowel aardappelen als deegwaren serveren, samen met geblancheerde seizoengroenten. De groenten worden voor het opdienen opgewarmd in gesmolten boter.

Pieter van Doveren

Lees meer over:

Onze partners