Kokosrijst met gebakken zalm en kruidensalade

09/06/11 om 10:04 - Bijgewerkt om 10:04

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 4:

  • 250 g jasmijnrijst
  • 3 dl kokosmelk
  • 4 dl visbouillon
  • 2 stengels citroengras
  • 4 limoenblaadjes
  • 1 rode peper
  • 1 stukje gember
  • 6 lente-uien
  • 50 g gedroogde kokos
  • 4 x 125 g verse zalmfilet
  • 2 el olie
  • 4 el donkere sojasaus

Voor de salade:

  • 2 pakjes koriander
  • 1 pakje munt
  • Â1/2 bakje kervel
  • enkele blaadjes paarse basilicum
  • 1 el rijstazijn
  • 1 tl suiker
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl sesamolie
  • 1 el mirin
  • 1 sjalot
  • 1 el geroosterd sesamzaad

Bereidingswijze

Doe de rijst in een pan met de kokosmelk, visbouillon, het gekneusde citroengras, de limoenblaadjes, rode peper en gember. Kruid met een flinke snuif zout. Breng aan de kook, dek de pan af en laat op zacht vuur gaarkoken tot al het vocht geabsorbeerd is.

Haal de pan van het vuur, leg er een schone handdoek over en laat de rijst uitdampen. Hak de lente-uien fijn. Roer door de rijst met de gedroogde kokos en hou warm. Doe de kruiden voor de salade in een kom. Meng de rijstazijn en suiker, roer tot de suiker is opgelost. Voeg de olijfolie, sesamolie en mirin toe.

Snij de sjalot in ringen en voeg toe aan de dressing. Laat trekken terwijl u de zalm bakt. Laat intussen de sojasaus inkoken tot de helft. Verdeel de rijst over 4 borden en leg er de zalmfilets bij. Maak de kruidensalade aan met de dressing en schik op de zalm. Werk af met het sesamzaad en de sojasiroop.

Bereidingstijd: 25', gemakkelijk

Onze partners