Knolgroenten uit de oven

08/06/11 om 16:54 - Bijgewerkt om 16:54

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 6 el olijfolie
  • sap en rasp van 1/2 sinaasappel
  • 1 el balsamicoazijn
  • 3 koffielepels korianderzaad
  • 4 bietjes
  • 2 pastinaken
  • 2 zoete aardappelen
  • zout en peper
  • basilicum
  • platte peterselie
  • bieslook

Voor de rijst:

  • 100 g gedroogde veenbessen
  • sap van 1 sinaasappel
  • 200 g rode rijst
  • 1 el olijfolie
  • 1 rode ui
  • 1 wortel
  • 2 koffielepels suiker
  • 75 gr pijnboompitten
  • 1/2 bosje verse koriander

Voor de saus:

  • 200 ml zure room
  • 1 koffielepel mierikswortelroom
  • 1/2 bosje verse koriander

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C. Week de veenbessen in het sinaasappelsap. Rooster het korianderzaad in een droge pan en maal grof. Vermeng sap en rasp van de halve sinaasappel, de balsamico, 1 koffielepel korianderzaad, zout en peper. Schil de zoete aardappelen en pastinaken, maar laat de bietjes ongeschild. Snijd de pastinaken en bietjes in de lengte in kwarten, de zoete aardappelen in stukken. Doe de groenten in een braadslee en giet het mengsel erover. Zet de schotel 45-60 minuten in de oven. Kook de rijst 30 minuten in gezouten water en laat dan 20 minuten rusten onder de deksel. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de gesnipperde ui, geraspte wortel en het resterende korianderzaad. Voeg de suiker toe en laat karameliseren. Voeg de veenbessen en hun weekvocht toe en laat inkoken. Voeg de rijst en geroosterde pijnboompitten toe, en bak de rijst even op. Voeg tenslotte de koriander toe en breng op smaak. Meng de ingrediÃ"nten voor de saus. Verhit frituurolie en bak de kruiden knapperig. Zet een timbaaltje rijst op elk bord en schik de groenten er mooi naast. Druppel de saus over en rond de groenten en werk af met de kruiden.

Bereidingstijd: 75 minuten

Onze partners