Kip met kruiden & specerijen, aardappelgratin met koriander, gebakken courgette en wortelpuree met kaneel

10/06/11 om 12:54 - Bijgewerkt om 12:54

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 4:

Voor de kip:

  • 1 bosje koriander
  • 1 bosje peterselie
  • 1/2 kl zout
  • 1 kl gemberpoeder
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 kl zachte peper
  • 1 kl gedroogde pimenten & pepers (bv. Saveur Brute van Ducros)
  • 1 kl gemalen komijn
  • 1 stevige kip, bio of uit de Landes
  • olijfolie extra vierge
  • verse boter

Wortelpuree :

  • 1/2 kg geschraapte jonge wortelen
  • 4 gepelde lookteentjes
  • 5 el olijfolie extra vierge
  • 1/2 kl gemalen kaneel
  • 1/4 glas vers citroensap

Voor de aardappelgratin :

  • 300 g aardappelen
  • 5 el milde olijfolie
  • 1 bosje fijngehakte koriander
  • 3 takjes tijm (fijngehakt)
  • zout en versgemalen zwarte peper

Voor de gebakken courgette:

  • 1 groene en 1 gele courgette
  • 1/4 glas citroensap
  • peterselie en verse knoflook
  • olijfolie

Bereidingswijze

Wrijf de versneden kip in met een mengsel van gehakte koriander, peterselie, knoflook en de specerijen. Braad 15 minuten in olijfolie en verse boter (de kruiden mogen niet aanbakken). Verwijder het vel en laat het vlees in de jus in de koelkast overnachten.

De wortelpuree kan ook de dag vooraf worden bereid. Gaar de wortelen met de lookteentjes 15 minuten in kokend gezouten water. Laat uitlekken en pureer. Verwarm de wortelpuree met olijfolie, citroensap en kruiden. Laat sudderen op zacht vuur gedurende 15 minuten en roer af en toe om.

Ontvet het braadvocht van de kip en bereid de aardappelgratin. Snij de geschilde aardappelen in schijfjes en dep af.

Meng met de rest van de ingrediënten. Schik in een vuurvaste schotel en laat een 30-tal minuten goudbruin worden in een oven op 180°C.

Breng intussen de kip aan de kook, draai het vuur lager en laat verder garen (30 min). Halveer de courgettes, verwijder de zaadlijsten, snij de groente in halve maantjes en droog ze in een keukenhanddoek.

Roerbak de schijfjes in olijfolie. Begiet met citroensap en kruid met peper en grofgemalen zeezout. Verdeel wat saus met kruiden over de warme borden, schik de opgewarmde wortelpuree, de courgetteschijfjes, de kip en de aardappelgratin op de borden.

Bestrooi de courgette met fijngehakte peterselie en knoflook en versier met blaadjes koriander.

Onze partners