Kip met gekonfijte citroenen

09/06/11 om 10:44 - Bijgewerkt om 10:44

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor vier :

  • 1 kip van 2 kg
  • 20 plakjes gekonfijte citroen
  • 500 g uien
  • 250 g groene olijven ontpit
  • 1 dl olijfolie (eventueel de olie van de gekonfijte citroenen)
  • 1 grote tomaat
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 soeplepel gemalen korianderzaad
  • 1 koffielepel saffraan
  • 1 klontje suiker
  • zout
  • peper

Gekonfijte citroenen :

  • 500 g onbespoten citroenen,
  • 2 soeplepels grof zout
  • 1/4 liter olijfolie

Bereidingswijze

Was de citroenen en snijd de vruchten ongeschild in plakken. Bestrooi met zeezout en laat de schijven een nacht in een zeef in de koelkast trekken. De plakjes met keukenpapier schoonwrijven en in lagen in een bokaal schikken. Bedekken met olijfolie. De bokaal afsluiten en 2 à 3 weken op een koele plaats bewaren. De dag voor de maaltijd de kip in stukken snijden. De stukken in een pan met dikke bodem in olijfolie fruiten. Het vlees verwijderen en de geschilde en in plakken gesneden uien toevoegen. De uien zacht stoven op klein vuur. De tomaat pellen, van de zaadjes ontdoen, in stukken snijden en met de geplette teentjes knoflook, saffraan en korianderzaad in de pan met de gestoofde uien doen. Alles door elkaar roeren en de kip en sneden gekonfijte citroen toevoegen. Kruiden met zout en peper, bevochtigen met een glas lauw water waarin de suiker werd opgelost, aan de kook brengen en 20 minuten op getemperd vuur laten sudderen. De olijven tien minuten koken en bewaren. De dag zelf : de olijven bij de kip doen. De pan met aluminiumfolie afdekken. Met een vork enkele gaatjes in de folie prikken. De pan 45 tot 60 minuten in een matig warme oven zetten. Opdienen met gekookte zoete aardappelen of in olijfolie gebakken bakbanaan.

Lees meer over:

Onze partners