Kersenkombucha met earl grey

29/07/16 om 18:22 - Bijgewerkt om 18:21

Ook andere theesoorten zijn bruikbaar, mits zonder smaakjes of specerijen die de werking van de gisten en bacteriën kunnen verhinderen of verzwakken. In de fase van de botteling kun je extra smaken toevoegen zonder de SCOBY onbruikbaar te maken.

Kersenkombucha met earl grey

© Uit: Fermenteren

Geef je waardering

Dit heb je nodig:

  • 3 eetlepels losse of 5-8 zakjes earl grey-thee
  • 2 liter kokend water
  • 85 g rietsuiker
  • 125 ml naturel kombucha (uit de winkel of zelfgemaakt)
  • 1 SCOBY
  • 450 ml ongezoet kersensap
  • 1 weckpot van 2 liter flessen om te vullen

Stap voor stap

  1. Doe de thee in een grote hittebestendige kom met een brede opening. Giet kokend water over de thee. Laat alles onafgedekt staan en tot kamertemperatuur afkoelen. (Daarbij verdwijnt veel van de bergamotolie, die de fermentatie kan belemmeren.)
  2. Zeef de thee in de pot en laat bovenin minstens 7,5 cm vrij.Voeg de suiker toe en los hem roerend op. Roer er grondig de kombucha door.
  3. Leg de SCOBY op de vloeistof. Bedek de opening van de pot met een doekje en zet het met een elastiekje vast. Zet de pot op een warme, donkere plaats en laat hem, afhankelijk van de omgevingstemperatuur, 1-4 weken staan.
  4. Wacht tot je tevreden bent met de fermentatie, en giet de kombucha in de steriele flessen, maar niet verder dan tot de hals.
  5. Giet kersensap in elke fles maar laat bovenin een ruimte van 2,5 cm vrij.
  6. Laat de flessen op kamertemperatuur 1-3 dagen (of langer als het kouder is) carboniseren voordat je ze in de koelkast zet. Kombucha is daar maandenlang houdbaar.

Dit recept komt uit Fermenteren, Adam Elabd (Kosmos Uitgevers, €20)

Bereidingswijze

Onze partners