Kalfsfilet met princessenboontjes, artisjok en vlierbloesemvinaigrette met bieslook en appel

10/06/11 om 14:39 - Bijgewerkt om 14:39

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor vier:

  • 200 gr verse princessenboontjes
  • 2 gaar gekookte artisjokbodems
  • 100 gr verse champignons
  • peper en zout
  • 600 gr kalfsfilet
  • boter
  • 2 grote vlierbloesemschermen

Voor de vinaigrette:

  • 2 dl vlierbloesemsiroop
  • 3 dl extra vierge olijfolie
  • een scheutje ciderazijn
  • 2 eetlepels fijngehakte bieslook
  • peper en zout
  • 3 eetlepels kleine dobbelsteentjes van jonagoldappel

Voor de vlierbloesemsiroop:

  • 100 gr water
  • 100 gr suiker
  • het sap van 1 citroen
  • 4 grote vlierbloesemschermen

Bereidingswijze

Maak de vlierbloesemsiroop enkele dagen vooraf. Breng het water met de suiker aan de kook en laat inkoken tot een lichte siroop. Haal van het vuur en doe er het citroensap en de vlierbloesemschermen bij. Laat trekken tot de siroop het aroma van de vlier voldoende heeft opgenomen. Meng voor de vinaigrette 2 dl van de siroop met de olijfolie, de ciderazijn en de bieslook en kruid met peper en zout. Doe er vlak voor het opdienen de appelblokjes bij. Maak de boontjes schoon en kook ze gedurende enkele minuten in kokend water. Giet ze meteen af en laat ze schrikken onder koud stromend water. Snijd de artisjokbodems in kleine blokjes en de rauwe champignons in plakjes. Meng de groenten voorzichtig onder elkaar en roer er wat van de vinaigrette onder. Kruid met peper en zout en houd warm. Bak het vlees rosé in boter en kruid met peper en zout. Verdeel in individuele porties. Schik de groenten en het vlees op vier warme borden. Werk af met de rest van de vinaigrette, de appelblokjes, verse vlierbloempjes en een draai van de pepermolen.

Onze partners