Kabeljauw met andijviestamppot en abdijbier

10/06/11 om 13:12 - Bijgewerkt om 13:12

Geef je waardering

Kabeljauw met andijviestamppot en abdijbier

Ingrediënten

  • Voor 2 personen
  • 100 g andijvie
  • 300 g aardappelen
  • 2 eetlepels room
  • 300 g kabeljauwfilet
  • 3 dl visbouillon
  • 1 flesje abdijbier (tripel)
  • 2 rode uien
  • 75 g boter
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

Bereidingswijze

Maak de andijvie schoon, snijd zo nodig de dikke stronkjes eruit en snijd de groente in repen. Snipper de geschilde uien fijn. Breng 4 dl gezouten water aan de kook. Laat de aardappelen 20 minuten koken en voeg de andijvie 5 minuten voor het einde van de kooktijd toe. Giet alles af en stamp de aardappelen met de andijvie grof. Werk er de room en de helft van de boter onder. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Houd warm.

Breng de visbouillon met een scheutje abdijbier aan de kook. Pocheer de vis erin gedurende 8 minuten. Laat ondertussen de uien fruiten in de rest van de boter. Voeg het bier toe en laat inkoken tot een dikke uiensaus. Proef ze en kruid zo nodig bij. Serveer de kabeljauw op een bedje van andijviestamppot en giet er uiensaus omheen. Garneer eventueel met andijviebladeren die u in de oven hebt laten drogen.

Met welk bier?

Abdijbier vormt een lekkere smaakmaker in stoofgerechten met vlees, maar ook in stevige sausen (zowel bij vis als bij vlees). Gebruik liefst tripelbieren want die hebben de rijkste smaak. De meeste abdijbieren (Grimbergen, Val-Dieu, Saint-Feuillien, Affligem, Florival, Ename, Sint-Bernardus...) hebben een tripelversie.

Lees meer over:

Onze partners