Japanse fondue met shiitakes en eend

09/06/11 om 16:23 - Bijgewerkt om 16:23

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 4:

  • 1 l kippenbouillon
  • 2 dl sake
  • 1 dl sojasaus
  • 1 stukje gember
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 250 g shiitakes (paddenstoelen)
  • 4 eendenborstfilets (300 g elk)
  • 200 g noedels

Voor de dipsaus:

  • 4 el sojasaus
  • 2 el mirin
  • sap van 1/2 limoen
  • 1 el fijngesnipperd bieslook

Bereidingswijze

Breng de kippenbouillon aan de kook met de sake en sojasaus. Schil de gember en knoflook en snij in plakjes. Snij de peper in ringen. Voeg toe aan de bouillon en laat 15 minuten sudderen. Verwijder de steeltjes van de shiitakes en kerf een kruis in de hoedjes.

Bak de eendenfilets 2 minuten op het vel in een hete pan. Draai de eend om en bak nog 1 minuut. Haal uit de pan en snij in dunne plakken. Meng de ingrediënten voor de dipsaus. Zet de bouillon op tafel en hou warm boven een vuurtje.

Doe de shiitakes in de pan. Wacht 5 minuten en gebruik dan eetstokjes om het vlees naar believen te garen. Dip het vlees in het sausje alvorens te eten. Ga zo door tot al het vlees op is (voeg eventueel een scheut water toe als de bouillon op geraakt). Kook ten slotte wat noedels in de bouillon en serveer met een lepel bouillon.

Variant: de eend kan vervangen worden door kipfilet, varkenshaas of rundvlees. Eventueel kunnen extra groenten aan de fondue worden toegevoegd, zoals prei of Chinese kool.

Kooktijd: 20'

Lees meer over:

Onze partners