Ierse appeltaart

20/10/17 om 12:17 - Bijgewerkt om 12:17

Ierse appeltaart

© Oof Verschuren

Geef je waardering

Ingrediënten

  • 3 appels, geschild en in dunne schijfjes
  • 3 kruidnagels, uit de vijzel
  • snuf nootmuskaat
  • 5 el whisky
  • 250 gram bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 125 g roomboter, op kamertemperatuur en in blokjes
  • 125 g witte basterdsuiker
  • 2 eieren, losgeklopt in een kannetje
  • 1-2 el melk/slagroom/water

Bereidingswijze

Bereidingswijze

Er zijn net zoveel recepten voor Irish apple cake (let op: cake, géén pie) als voor spaghetti bolognaise. De Ieren noemen het 'cake' omdat het deeg nogal op sconesdeeg lijkt en licht en kruimelig is. Naargelang het jaargetijde vul je de appels eventueel aan met bramen, rabarber of wat je lekker vindt.

Meng de appels met het kruidnagel- poeder, de nootmuskaat en de whisky en laat even staan. Meng 2 tot 3 eetlepels suiker door het appelmengsel afhankelijk van hun zuurgraad, soms is er geen suiker nodig. Zeef de bloem met het bakpoeder en zout boven een kom. Wrijf de boter erdoor met schone koele vingers tot het eruitziet als grof kruim. Meng er ongeveer 90 gram suiker door en maak een kuiltje in het midden voor de geklopte eieren. Giet ze erbij, maar houd ongeveer 1 eetlepel in de kan. Kneed alles tot een soepel en zacht deeg en verdeel het in twee porties.

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Vet een taartvorm van metaal of email (geen porselein of glas, dat werkt voor dit deeg niet goed omdat het te langzaam verwarmt) van 22 cm doorsnee in. Druk een helft van het deeg gelijkmatig uit over de bodem van de vorm. Vul royaal met het appelmengsel en rol de tweede helft van het deeg voorzichtig uit op een licht bebloemd aanrecht. Dit is zacht deeg, maar vergevingsgezind. Als het breekt, plak je het zo weer aan elkaar.

Leg de uitgerolde plak deeg op de taart en druk de randen vast. Maak vier inkepingen in het deksel en bestrijk de hele bovenkant met het losgeklopte restje ei, vermengd met wat melk. Bak de taart in 40 minuten mooi goudbruin en gaar. Serveer met custard of slagroom.

Recept van Yvette van Boven.

Lees meer over:

Onze partners