Heldere Japanse soep met zeebaars

10/06/11 om 11:17 - Bijgewerkt om 11:17

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor vier :

  • 4 plakjes zeebaars (of andere vis met stevig blank vlees) van 3 x 3 cm
  • zout
  • 1 wortel van ± 25 g
  • 25 g daikon (ramenas)
  • 8,5 dl dashi (Japanse basisbouillon)
  • enkele reepjes onbespoten citroenschil

Bereidingswijze

Bestrooi de plakjes vis met zout en pocheer ze in water tot ze juist gaar zijn. Maak de wortel en de daikon schoon, en snijd ze in rechthoeken. Kook de groenten beetgaar in gezouten water. Rangschik de plakjes zeebaars en de groenten in 4 voorverwarmde soepkommen. Verwarm de dashi tot het kookpunt en schep de bouillon voorzichtig in de kommen op de mooi geschikte ingrediÃ"nten. Leg enkele reepjes citroenschil in iedere soepkom en dien onmiddellijk op.

Praktisch alle Japanse maaltijden worden vergezeld van soep. Dashi is de basisbouillon die in bijna ieder gerecht op een of andere manier wordt gebruikt. De smaakmakers van dashi zijn kombu (kelp) en gedroogde bonitovlokken (bonito behoort tot de familie van de makreel). Beide ingrediÃ"nten zijn te koop in de Japanse winkel. Voor heldere soepen gebruikt men een lichte dashi, gemaakt door 1 l koud water met 10 g kombu aan de kook te brengen. Verwijder de kombu vlak voordat het water begint te borrelen, voeg 15 g gedroogde bonitovlokken toe, breng volledig aan de kook, haal de pan van het vuur, laat de vlokken zwellen en giet de dashi door een met een schone keukendoek belegde zeef. Dashi is tegenwoordig ook in infusiezakjes te koop.

Lees meer over:

Onze partners