Hammetje met wintergroenten

roasted pork knuckle © Dit is een ondersteunend beeld dat geen deel uitmaakt van het recept.

Dit klassieke gerecht zal vleeseters doet watertanden.

Voor 4 tot 5 personen

1 vers of ontzout hammetje

200 g vers zwoerd

250 g mager spek

200 g ongezouten varkensborst

1 braadworst

1 groene kool

1 kg aardappelen

200 g raapjes

250 g worteltjes

2 preien

1 kruidentuiltje

peper

zout

Bereiding

1. Blancheer de groene kool in haar geheel. Koel ze af met koud water. Maak de andere groenten schoon en was ze. Snijd de worteltjes en de raapjes doormidden, de kool en de prei in vier stukken.

2. Doe het zwoerd in een stevige stoofpan met dikke bodem en voeg er het hammetje, de varkensborst, het spek, het kruidentuiltje, de worteltjes, de raapjes, de stukken kool en de samengebonden stukken prei aan toe. Bedek alles met koud water en voeg zout en peper toe. Dek af en laat alles gedurende twee en een half uur op een zacht vuurtje sudderen (th. 5, 160 °C). Voeg dan de worst toe en laat nog eens 30 minuten stoven.

3. Kook de aardappelen apart.

Tip: Gebruik je geen vers, maar een ingemaakt hammetje, wees dan heel zuinig met zout. Als het hammetje slechts een beetje gezouten is, houd je het gewoon onder de koude kraan om het teveel aan zout te verwijderen. Als het echter heel zout is, moet je het vóór het koken twee uur laten weken en het water regelmatig verversen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content