Groentesloot waarrond mosselen zwemmen

09/06/11 om 11:49 - Bijgewerkt om 11:49

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 4:

  • 2 kg mosselen

mosselgroenten: prei, selder, wortel

  • tijm, laurier, peper
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 dl visfond
  • 1/3 fles droge, witte wijn van goede kwaliteit
  • een klont boter

Garnituur:

  • olijfolie
  • 2 wortels
  • 2 preien
  • 2 sjalotten
  • 2 tomaten
  • 1 teen knoflook
  • 10 saffraanstampers
  • enkele eetlepels room
  • een bouquet garni van samengebonden tijm, peterselie en laurier

Bereidingswijze

De mosselgroenten kleinsnijden en stoven in boter. Tijm, laurier, peper en

de mosselen toevoegen en onder deksel op groot vuur garen. De mosselen nu en dan opschudden. Na enkele minuten de wijn en visfond toevoegen. Nu en dan in de pan roeren. De pan van het vuur halen wanneer alle schelpen open staan (de mosselen mogen niet te gaar zijn!). De mosselen uit hun schelp halen en in een kom doen. Het kookvocht zeven en wat kookvocht over de mosselen gieten, om uitdrogen tegen te gaan.

Het garnituur bereiden: de schoongemaakte wortels in blokjes snijden, de schoongemaakte prei dun snijden en de sjalotten versnipperen. Een scheut olijfolie in de pan gieten en de groenten met de knoflook en het bouquet garni 2 à 3 minuten al roerend stoven. De tomaten in kokend water dompelen, verfrissen en huid en zaden verwijderen. Het tomatenvlees in blokjes snijden en met de dungesneden knoflook en de saffraan in de pan met de groenten doen en kort laten stoven. Het gezeefde mosselvocht en de mosselen toevoegen en alles aan de kook brengen. Enkele eetlepels room bij de soep doen en alles nog enkele minuten koken. Opdienen in warme kommen: een hoopje groentegarnituur in het midden schikken en de mosselen en het vocht rond de groenten uitscheppen.

Lees meer over:

Onze partners