Griet met eekhoorntjesbrood, rammenas en sesamzaad

10/06/11 om 09:39 - Bijgewerkt om 09:39

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 4:

  • 4 plakjes grietfilet (van de rug) van 40 g elk
  • grofgemalen zwarte peper en zeezout
  • 3 middelgrote stuks vers eekhoorntjesbrood
  • 1 kleine zwarte rammenas
  • 2 dl arachideolie
  • het sap van 1 limoen
  • 3 el sesamzaad
  • 1 kleine komkommer
  • nootmuskaat
  • 3 el volle melk

Bereidingswijze

Schik de vis op de borden en kruid met peper en zout. Snij het eekhoorntjesbrood en de rammenas in flinterdunne plakken en verdeel over de vis. Meng de arachideolie met limoensap, peper, zout en sesamzaad en lepel over de vis en de groenten. Schil de komkommer, snij in stukjes, kruid met peper, zout en nootmuskaat en mix met de melk tot schuim. Laat uitlekken in een puntzeef en lepel bij de vis.

Elk ingrediënt van deze bereiding heeft een aardse smaak. Bijna letterlijk, want alle gebruikte producten groeien of leven in of net boven de grond. Griet is een zeebodemvis en heeft net als alle andere bodemvissen (tarbot, pladijs, heilbot, tong) een lichte aardse toets, al is die minder uitgesproken dan die van riviervissen als snoek, snoekbaars, paling of karper. Die aardse toets vind je ook terug in paddestoelen, rammenas, arachideolie (gemaakt van pindanoten, die ondergronds groeien) en dat geldt eveneens voor het sesamzaad, de nootmuskaat en de komkommer, die in de verte aan een gronderige toets refereren. Voor de nodige verfrissing van de volle, wat rijp aandoende smaak van griet, eekhoorntjesbrood, olie en sesamzaad zorgen limoen, rammenas en komkommer.

Onze partners