Gratin van grondwitloof met Achelse blauwe, witbier en Ardense ham

01/03/12 om 11:40 - Bijgewerkt om 11:40

Geef je waardering

Gratin van grondwitloof met Achelse blauwe, witbier en Ardense ham

Ingrediënten

Voor 4-6:

  • 25 g boter
  • 1 el suiker
  • 6 stronkjes grondwitloof, in de lengte gehalveerd
  • 1/2 flesje witbier, bv. Blanche de Namur
  • 50 g bruinbroodkruimels
  • 25 g fijngehakte walnoten
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 75 g Achelse blauwe (ev. vervangen door stilton)
  • 2 sneetjes Ardense ham
  • peper en zout

Bereidingswijze

Smelt boter en suiker op hoog vuur in een grote, vuurvaste braadpan. Schik er het witloof in, met de snijkant naar beneden. Bak 2 à 3 minuten tot de groente gekaramelliseerd is (doe dit in twee keer als de pan niet groot genoeg is). Giet er het witbier bij en stoof beetgaar. Schik vervolgens het witloof in een braadslee en giet er het ingekookte vocht rond.

Meng broodkruimels, walnoten, Achelse blauwe en tijm. Kruid met peper en zout. Strooi over het witloof. Bak goudbruin in de oven.

Bak intussen de Ardense ham krokant in een droge antiaanbakpan. Breek in stukjes en serveer bij het witloof.

Lees meer over:

Onze partners