Gevogeltefond

10/06/11 om 12:14 - Bijgewerkt om 12:14

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 3 liter:

2 karkassen * van kip of ander gevogelte (met evntueel slachtafval: nekken, magen, vleugels, poten)

  • 5 l water
  • 2 preien
  • 3 selderijstengels
  • 5 wortelen
  • 2 'gepikeerde' uien (geschild en met kruidnagels beprikt)
  • kruidentuiltje (peterseliestengels, tijm en laurier)
  • 2 kl zout
  • 1 el geplette zwarte peperkorrels

Bereidingswijze

Blancheer de karkassen en het slachtafval en spoel af onder koud stromend water. Zo worden onreinheden en bloed verwijderd. Zet de karkassen

en het slachtafval onder in 5 liter water en breng aan de kook. Schuim af en voeg grofgehakte prei, selderij, wortelen, gepikeerde uien en kruidentuiltje

toe. Kruid met zout en peper en laat 2 tot 3 uur zacht pruttelen. Schep regelmatig het vet af. Giet nadien door een puntzeef.

*In plaats van karkassen kan je ook soepkippen gebruiken en het vlees daarvan nadien verwerken in gerechten. Dan spreekt men van kippenbouillon.

*Deze fond wordt gebruikt als basis voor soepen, lichte en donkere zachte sausen bij gevogelte, vis en zacht vlees, en voor consommé.

Tijd: 20' + 3 uur

Lees meer over:

Onze partners