Gestoomde kreeft met Sauternes

10/06/11 om 14:09 - Bijgewerkt om 14:09

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor vier :

  • 4 kreeften van 600 g
  • 1 glas Sauternes
  • 4 tomaten
  • 400 g champignons

kruiden : kervel, peterselie,

  • dragon, dille
  • mirepoix van grofgesneden ui, wortel en selder
  • tijm
  • laurier
  • 4 gehakte sjalotjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • een scheutje cognac
  • een halve citroen

Bereidingswijze

De kreeften in een stoommandje leggen in een pan met een laagje water. De pan afdekken en de kreeften 8 minuten stomen. De schaaldieren afkoelen en leeghalen. De karkassen in grove stukken hakken en met 1 l water aan de kook brengen met mirepoix, tijm, laurier, 2 versneden sjalotten en een lepel tomatenpuree. Alles een uur koken, zeven en het vocht terug aan de kook brengen met een nieuwe mirepoix, tijm, laurier, gehakte sjalotjes, een lepel tomatenpuree, een glas Sauternes, een scheutje cognac en een scheutje citroensap. Het vocht tot 1/3 inkoken. Ondertussen het vlees van de kreeften versnijden en op vier met boter ingestreken borden terug in vorm plaatsen. Het kookvocht zeven. De tomaten van huid en zaden ontdoen en het vlees in blokjes snijden. De champignons wassen en fijnhakken. De gezeefde saus opkloppen met klontjes malse boter en blokjes tomaat, versneden champignons en gehakte verse kruiden toevoegen. De borden met de gereconstrueerde kreeft enkele minuten in een hete oven plaatsen, verwijderen en het warme vlees van de kreeften met saus overgieten.

Lees meer over:

Onze partners