Gesmoorde eend

  • Moeilijkheid

Voor 4 Ã 6 personen:

1 verse of diepgevroren eend van 1,6 tot 1,8 kg

Voor de saus:

1,2 l water of kippenbouillon

1,2 l zwarte sojasaus

30 cl heldere sojasaus

45 cl rijstwijn uit Shaoxing of droge sherry

(of 25 cl droge sherry gemengd met 25 cl kippenbouillon)

100 g gele Chinese suiker of griessuiker

5 steranijs

3 stukken Chinese kaneelschors of drie kaneelstokjes

2 el venkelzaadjes

1 el komijn

enkele takjes verse koriander

Bijgerechten:

100 g rijstnoedels

200 g gestoomde Chinese bloemkool

Kook de noedels 3-4 minuten en laat afkoelen. Vorm er ronde koekjes mee (iets groter dan de bodem van de wok) en bak ze 4-5 minuten. Draai ze halverwege de baktijd.

Pocheer de eend 5 minuten in kokend water om onzuiverheden te verwijderen. Meng alle ingrediÔnten voor de saus in een grote kookpan en breng aan de kook. Voeg er de in twee helften gesneden eend aan toe. Zet een deksel op de pan en smoor de eend op zacht vuur tot ze mals is (ca. 1 uur). Schuim het vet af en haal de halve eenden uit de pan, laat wat afkoelen en snij in kleine stukjes. Schik deze op een lauwwarme schaal, versier met takjes koriander en dien meteen op. Je kan ze ook wat langer laten afkoelen en opdienen op kamertemperatuur.

Ontvet de saus zodra ze helemaal koud is. Ze kan dan worden ingevroren en opnieuw gebruikt voor bereidingen met kip of eend. Dit gerecht kan ook heel goed opgewarmd worden. Schik de eend op een nestje van gebakken noedels en voeg er wat Chinese bloemkool en wat saus aan toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content