Gemberballetjes met soja, lente-ui en sesamzaadjes

Dit is een makkelijk recept waarmee je eindeloos kunt variëren. Gebruik bijvoorbeeld eens lams- of kippengehakt of vervang de gemberballetjes door vegetarische falafel.

Voor 25 à 30 gemberballetjes
  • 400 g runder- of varkensgehakt
  • 3 cm verse gember, geraspt
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 1 à 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 ei
  • 40 g panko of paneermeel
  • 1 el paprikapoeder
  • 3 el koriander of bladpeterselie, fijngehakt
  • 1 tl cayennepeper (optioneel)
  • versgemalen zwarte peper
  • zeezout
  • 90 ml sojasaus, tamari of shoyu
  • 2 tl rietsuiker
  • 70 ml curryketchup
  • 40 ml acaciahoning
  • 1 el roomboter
  • extra vierge olijfolie
  • 2 stengels lente-ui, in dunne ringen
  • 40 g zwarte en witte sesamzaadjes
Bereiding
  1. Meng het gehakt met de geraspte gember, de fijngesneden ui, de knoflook, het ei, het paneermeel, het paprikapoeder, de fijngehakte kruiden en wat cayennepeper. Proef en breng op smaak met versgemalen peper en zout. Meng alles nog een laatste keer grondig.
  2. Rol het gekat in balletjes met een diameter van 3 à 4 cm. Maak je handen tussendoor vochtig met wat water, zodat je de balletjes mooi glad kunt rollen. Leg ze op een schaal in de koelkast.
  3. Verhit de sojasaus in een steelpan op een laag vuur. Los de suiker erin op en voeg al kloppend de ketchup toe. Voeg tot slot de honing toe. Klop het geheel tot een glad mengsel en proef of alle smaken in balans zijn. Voeg extra sojasaus of honing toe naar smaak. Houd warm.
  4. Bak de gemberballetjes in meerdere keren, afhankelijk van de grootte van je pan. Smelt de boter met een scheutje olijfolie in een braadpan op een middelhoog vuur. Voeg een paar gemberballetjes toe en bak ze goudbruin. Schud af en toe met de pan en draai de balletjes geregeld om zodat ze aan elke zijde mooi kleuren. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier. Warm de balletjes voor het serveren kort op in de oven.
  5. Schik de gemberballetjes in een grote schaal of een paar kleine bowls. Giet er wat soja-honingsaus overen bestrooi met de sesamzaadjes en de lente-ui.

Uit: Bowl Food, Chloë en Magali Szpyt (Uitgeverij lannoo).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content