Gemarineerde zalm met groene thee, citroen en avocado-olie

09/06/11 om 13:16 - Bijgewerkt om 13:16

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 4:

  • 450 g verse zalmfilet, in één stuk
  • olijfolie
  • 25 g groenetheeblaadjes (sencha)
  • 1 tl zwartepeperkorrels
  • 50 g grof zeezout
  • 25 g suiker
  • 1/2 rode ui
  • 1/2 pakje dille

Om te serveren:

  • avocado-olie
  • toast van bruinbrood

Voor de saus:

  • sap van 1/2 citroen
  • 2 tl grove mosterd
  • snuifje suiker
  • 4-6 el olijfolie
  • zwarte peper en zout

Bereidingswijze

Wrijf de zalm in met olijfolie en leg in een niet-metalen schaal. Wrijf de thee en peperkorrels fijn en doe in een kom met het zout, de suiker en de fijngesneden ui en dille. Verdeel dit mengsel over de zalm en druk goed aan.

Bedek de vis met folie en zet er een gewicht op (enkele blikken bijvoorbeeld). Zet 1 dag koel weg. Haal de zalm uit de koelkast, giet het vocht uit de schotel en draai de vis om. Dek af en zet er weer een gewicht op. Laat nogmaals 1 dag rusten.

Meng voor de saus het citroensap, de mosterd, suiker en olijfolie tot een smeuïge saus. Kruid met peper en zout. Haal de zalm uit de marinade en wrijf droog met keukenpapier. Snij in dunne plakjes en dien op met de citroensaus en toast. Werk af met enkele druppels avocado-olie.

Onze partners