Gekoelde taart met coulis van aardbeien

10/06/11 om 14:21 - Bijgewerkt om 14:21

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor vier:

  • 500 g verse kaas (20 à 30% vet)
  • 5 blaadjes gelatine
  • 2 eiwitten
  • 100 g + 30 g griessuiker
  • 1 onbehandelde citroen
  • 500 g aardbeien

Versiering:

  • blaadjes munt
  • sesam- of maanzaad, gemalen kokos of geroosterde amandelschilfers

Bereidingswijze

De gelatine 5 minuten in koud water dompelen. 100 g suiker in een pannetje doen en 2 soeplepels water toevoegen. Het pannetje op klein vuur zetten. Aan de kook brengen en laten koken tot de siroop doorzichtig is. De pan van het vuur halen en de uitgelekte gelatine door de siroop roeren. Het eiwit in een grote kom tot sneeuw kloppen. De siroop in een dunne straal al kloppende toevoegen: de sneeuw wordt dikker, zwelt en wordt nog witter. Nog een minuut blijven kloppen. De verse kaas toevoegen en de massa voorzichtig door elkaar spatelen. De citroen wassen en drogen. De schil boven de mengeling raspen. De massa omroeren en in een met plastic film beklede vorm storten (cake, charlotte enz., de film moet ruim over de randen hangen). De overlappende film over de bovenkant vouwen en de vorm minstens 4 uur in de koelkast zetten, zodat de gelei de tijd heeft om op te stijven. 400 g aardbeien wassen, drogen en in de blender van een mixer pureren. De puree op smaak brengen met citroensap en 30 g griessuiker. De vorm uit de koelkast halen, de film openplooien en de vorm omdraaien op een schotel. De vorm en film verwijderen. Garneren met blaadjes munt. De coulis uitgieten.

De gekoelde taart kan men versieren met maanzaad, sesamzaad, gemalen kokos of licht geroosterde amandelschilfers.

Lees meer over:

Onze partners