Gegrilde tong met tuinkruidenmayonaise

  • Moeilijkheid

4 mooie zeetongen

Voor de saus:

200g mayonaise

2 eetlepels gehakte appelkappertjes

1 fijngesnipperde rode ui

4 eetlepels gehakte tuinkruiden (basilicum, peterselie, bieslook en kervel)

1 eetlepel sherry

1 koffielepel sambal oelek

1 eetlepel ketchup

Salade:

1 bundel groene asperges

1 krop eikenbladsla

250g kersttomaatjes

1 eetlepel gehakte citroenmelisse

1 eetlepel gehakte dille

4 eetlepels notenolie

2 eetlepels rode wijnazijn

Marineer de tongen 24 uur in vismarinade. Doe de mayonaise in een kom, voeg alle overige ingrediënten voor de saus toe en roer tot een mooi glad, roze sausje. Haal de bladeren van de eikenbladsla, was ze en laat uitlekken. Breek de asperges op 2 cm van de voeteinden af en snij ze diagonaal in stukken van een halve cm. Doe een flinke scheut olijfolie in een pan en laat die goed heet worden. Bak de asperges zo’n 5 minuten en laat ze daarna afkoelen. Halveer intussen de tomaatjes en meng alle ingrediënten voor de sla. Besprenkel met de olie en de azijn.

Haal de tongen uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier. Kruid ze met viskruiden en gril ze 5 minuten op beide zijden boven hete kolen. Gooi regelmatig vuurkruiden in de gloed. Schik de sla op de borden met de vis en laat het sausje circuleren.

Gebruik naast de vuurkruiden ook eens gedroogde lavendel. Dat geeft een apart aroma aan de vis. Voor een extra frisse salade kun je partjes roze pompelmoes toevoegen.

Appelkappertjes vind je in de Italiaanse speciaalzaak. Ze zijn veel groter en zachter dan de gewone, vrij zure kappertjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content