Gegrilde sint-jacobsnoten met bospaddestoelen, gewelde botersaus met sojasaus en carpaccio van jacobsnoten en Parijse champignons

08/06/11 om 17:02 - Bijgewerkt om 17:02

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 4:

  • 10 verse sint-jakobsnootjes
  • 200 g bospaddestoelen
  • 4 bruine Parijse champignons

Saus:

  • 1 fijngehakte sjalot
  • een scheutje wittewijnazijn
  • Â1/2 glas droge, witte wijn
  • sap van Â1/2 citroen
  • 1 kl sojasaus
  • 1 mespuntje curry
  • 150 g koude boter, in blokjes
  • grof zout en peper van de molen

Vinaigrette:

  • 1/3 dl olijfolie
  • 1/3 dl notenolie
  • 1/3 dl balsamicoazijn

Bereidingswijze

Snij 6 sint-jakobsnoten middendoor. Snij de rest van de noten en de Parijse champignons in fijne schijven. Spoel de bospaddestoelen kort onder stromend water en droog ze. Bak de paddestoelen in olijfolie. Wentel de 12 halve sint-jakobsnoten in olijfolie en grill ze in een hete grillpan. Doe de fijngehakte sjalot, de witte wijn, de wittewijnazijn en een eetlepel water in een kom en laat het vocht bijna geheel inkoken. Klop de siroop op met klontjes koude boter boven een laag vuurtje. Voeg een koffielepel sojasaus, curry en citroensap toe. Breng op smaak met peper en zout. Zeef de saus en hou warm.

Presenteer op een bord langs de ene kant afwisselend schijfjes rauwe sint-jakobsnoot en schijfjes rauwe champignon. Werk af met een weinig vinaigrette. Leg langs de andere kant van het bord een hoopje gebakken bospaddestoelen en daarbovenop 3 gegrilde halve sint-jakobsnoten. Strooi op de noten een beetje grof zout en werk af met de beurre-blancsaus.

Onze partners