Gegrilde kabeljauw met Japanse crosnes en aardappelvinaigrette

09/06/11 om 12:11 - Bijgewerkt om 12:11

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 4 kabeljauwmoten van elk 200 g
  • 600 g Japanse crosnes
  • 2 grote aardappelen
  • 100 g zure room
  • 1 dl hazelnootolie
  • 1 dl witte balsamicoazijn
  • een klein potje truffelsnippers

Bereidingswijze

Kook de crosnes in licht gezouten water tot ze beetgaar zijn. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes van millimeter, een geduldig werkje dat je beter aan de keukenrobot overlaat. Kook de blokjes ongeveer 1 minuut in kokend water, giet af en laat afkoelen. Maak een vinaigrette met de hazelnootolie, de azijn en de zure room. Giet die over de aardappelblokjes en smaak af met peper en zout. Wrijf de vismoten in met vismarinade en kruid met viskruiden. Leg de kabeljauw tussen een met olie ingestreken grillklem. Rooster 8 minuten op hoge hitte. Gebruik, als je met houtskool werkt, vuurkruiden telkens je de vis omdraait. Bak de crosnes in een flinke scheut notenolie en kruid met barbecuekruiden. Dien alles op met een lepeltje aardappelvinaigrette.

Tip: Crosne is een knolgewas dat oorspronkelijk uit Japan komt, maar zijn naam ontleent aan de gelijknamige Franse stad, waar hij een tweede huis vond. Crosnes moeten enkel gewassen worden, niet geschild. De smaak houdt het midden tussen schorseneer en artisjok. Als garnituur kan je een kleurrijk groentemengsel over het gerecht strooien if een mix van gedroogd zeewier.

Onze partners