Gegrilde groentespies met biersabayon

09/06/11 om 09:24 - Bijgewerkt om 09:24

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor de biersabayon:

  • 4 eierdooiers
  • 250 g gesmolten boter
  • een half flesje blond bier

Voor de pesto:

  • 1 flinke bos basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el pijnboompitten
  • 100 g geraspte parmezaanse kaas
  • olijfolie

En verder:

  • Een assortiment groenten naar keuze
  • 400 g notensla
  • 1 klein ciabattabroodje

Bereidingswijze

Laat voor de groentespies je creativiteit de vrije loop. Vrijwel alle groenten komen in aanmerking; witloof, asperges, rammenas, courgette, aubergine, rode biet, ui.... Hardere groentesoorten als witloof, asperges, bloemkool, broccoli of raapjes kook je best vooraf in kokend water. Voor zachte groenten als courgette, aubergine of paprika is dat niet nodig.

Hak de basilicum, de gepelde teentjes knoflook en de pijnboompitten fijn in de keukenmachine en meng er dan de kaas onder. Giet er olijfolie bij tot je een glad, maar nog vrij vast mengsel bekomt.

Doe voor de sabayon de dooiers in een pannetje met het bier en klop op een zacht vuurtje tot schuim. Zorg ervoor dat de temperatuur laag blijft, anders krijg je een omelet. Haal het pannetje van het vuur en giet er - in een dun straaltje - de gesmolten boter bij. Vanaf dat ogenblik mag je niet meer kloppen, maar moet je voorzichtig mengen. Kruid de sabayon met peper en zout.

Trek het brood in stukken, giet er olijfolie over en bak er korsten van in de oven. Wrijf de groentespiezen in met grillolie en kruid ze met barbecuekruiden. Rooster op een matig hete grill gedurende ongeveer 6 minuten. Dien op met notensla, de croutons, de pesto en de sabayon.

Tip: Een leuke variant is rode pesto. Daarvoor cutter je zongedroogde tomaten met wortel en rode paprika. Weer afwerken met een superieure olijfolie.

Lees meer over:

Onze partners