Gegratineerde mosselen met zongedroogde tomaten, paprika en ham

© Getty

Voor 4 personen
  • 48 mooie mosselen
  • 100 zongedroogde tomaten
  • 1 ui
  • 1 knoflookteentje
  • 1 groene paprika (gepeld)
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel gehakt citroenkruid en enkele blaadjes als garnituur
  • 1 dl olijfolie
  • 1/2 kl mosterdzaad
  • 50 g poeder van gedroogde ham en enkele gedroogde plakjes als garnituur
  • peper, cayennepeper en zeezout
Bereiding
  1. Doe de gedroogde tomaten samen met de look en de mosterdzaadjes in een vijzel en stamp alles tot een smeuïge puree. Fijngemalen in foodprocessor kan ook.
  2. Snij de ui en de paprika in zeer fijne dobbelsteentjes en voeg dit samen met enkele fijngehakte en geblancheerde limoenschilletjes (zestes), het limoensap, het citroenkruid, peper en zout bij de tomatenpuree. Druppel bij het mengen de olijfolie erbij en breng met cayennepeper op smaak.
  3. Open de mosselen door met duim en wijsvinger de bovenste en onderste schelp lichtjes van elkaar te duwen en dan met een klein mesje het mosselvlees los te snijden. Verwijder de bovenste schelp. Je kunt ook de mosselen even in de pan verwarmen om de bovenste schelp te verwijderen.
  4. Lepel een beetje van de mengeling op elke mossel. Gratineer de mosselen kort onder een warme grill. Versier met een blaadje citroenkruid en hampoeder.
Tips
  • Het openen van rauwe mosselen is geen gemakkelijk werkje. Een beetje oefening zal zeker nodig zijn. Koop in elk geval voor dit soort bereidingen de beste mosselen (Goudmerk of Jumbo).
  • Poeder van gedroogde ham geeft een plezierige smaaktoets aan bereidingen. Het volstaat dunne sneetjes ham in een matige oven zeer goed te laten drogen en nadien te malen in de keukenrobot.
  • In de zon gedroogde tomaten vond je in de winkel maar je kunt ook zelf tomaten drogenin de oven. Door het drogen krijgen ze een zeer geconcentreerde smaak. Bewaar ze in olijfolie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content