Gedroogde ham met een slaatje van Mechelse asperges

09/06/11 om 08:54 - Bijgewerkt om 08:54

De fijne smaak van asperges wordt goed ondersteund door Hoegaarden Witbier.

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 20 mooie asperges
  • 8 sneetjes gedroogde ham
  • 200 gr gemengde sla
  • 100 gr Stilton kaas

De vinaigrette :

  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel balsamico-azijn
  • 1 eetlepel sherry-azijn
  • 1 eetlepel Â"extra vierge Â" olijfolie
  • 1 dl room
  • peper en zout

Bereidingswijze

Schil de asperges en bind ze in twee busseltjes. Breng ondertussen een ruime pan licht gezouten water aan de kook.

Dompel de aspergebundels erin wanneer het water goed kookt. Leg er een handdoek op en breng terug aan de kook.

Opgepast! De asperges mogen maar een minuutje doorkoken. Haal dan de pan van het vuur en laat de asperges nog een kwartier in het kookvocht liggen. Op deze manier bent u zeker dat de asperges echt beetgaar blijven en niet te veel smaak verliezen.

Maak intussen de roomvinaigrette:

Doe de mosterd, de beide azijnsoorten, olie, peper en zout in een kom. Zet de staafmixer erin en klop tot alles goed gebonden is. Mix op het laatst ook de room onder de vinaigrette.

Was de sla en trek hem in kleine stukjes. Snijd de sneden ham nog eens in plakjes van ongeveer 5 bij 5 cm.

Snijd de goed uitgelekte asperges in 3 stukken. Hou de aspergepunten apart, snijd de middenstukjes op zo'n 5 cm en verdeel de onderkanten in kleine, schuine schijfjes.

Plet de Stilton met twee eetlepels roomvinaigrette en meng de aspergestukjes onder deze pasta.

Snijd de middelste aspergestukjes nog eens in de lengte door en bekleed er ronde springvormpjes mee. Schep de stilton-asperges erin, en druk goed aan.

Keer de vormpjes in het midden om op koude borden. Leg de aspergepuntjes er zig zag bovenop. Rondom komen slasnippers, plakjes ham en de rest van de roomvinaigrette.

Lees meer over:

Onze partners