Gebraden gans met gedroogde vruchten

09/06/11 om 14:07 - Bijgewerkt om 14:07

Geef je waardering

Ingrediënten

Ingrediënten voor zes tot acht :

  • 1 gans van 4 à 5 kg
  • 150 g gedroogde pruimen
  • 150 g gedroogde vijgen
  • 150 g gedroogde abrikozen
  • 2 dl droge, witte wijn
  • 1 dl sinaasappelsap
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 zure appels (geschild, uitgeboord en in stukken gesneden)
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel fijn geraspte citroenschil
  • 150 g gehakte dadels
  • 50 g boter
  • 175 g gehakte walnoten
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • 1 dl port
  • 2 eetlepels cognac
  • gemalen zwarte peper
  • zout

Bereidingswijze

De pruimen weken in heet water, laten uitlekken, doormidden snijden en ontpitten. De pruimen in een pan doen, met de wijn aan de kook brengen en 10 min. afgedekt zachtjes laten koken. De pruimen laten uitlekken en het vocht bewaren. Het sinaasappelsap, de suiker en de abrikozen in de pan doen en 15 min. zachtjes koken zonder deksel. De abrikozen laten uitlekken en het vocht bewaren. De vijgen wassen, in warm water weken en grof versnijden. De versneden appels in een grote kom doen en besprenkelen met de helft van het citroensap. De pruimen, abrikozen, citroenrasp, dadels, vijgen, klontjes boter, walnoten, kaneel en port toevoegen en alles mengen. De oven verwarmen tot 220. Het vel van de gans met de rest van het citroensap instrijken en opvullen met de vruchten- en notenmengeling. De buikholte dicht binden en de gans opbinden. Prik met een vork in het vel op dijen, rug en onderkant van de borst. De gans met de borst omhoog in een braadslee leggen en 15 min. braden. De temperatuur temperen tot 180, de gans op haar zij leggen en 1 uur braden. De huid regelmatig met gezouten, kokend water bedruipen. Het vet uit de braadslede verwijderen, de gans draaien en 1 uur op de andere zijde braden. De temperatuur verhogen tot 220 en de gans nog 15 minuten braden met de borst omhoog. De oven uit zetten. De vulling verwijderen en in een ovenvaste kom doen. Gans en vulling in de oven houden met de deur op een kier. De braadjus ontvetten, vermengen met het kookvocht van de pruimen en abrikozen, inkoken op groot vuur en de cognac toevoegen. De saus op smaak brengen met zout en peper. De saus van het vuur af opkloppen met klontjes malse boter. De gans op een warme schaal leggen, omgeven met vulling en opdienen. De saus afzonderlijk serveren.

Onze partners