Gebraden Bressekip met salie, gratin van pompoen met vanille

09/06/11 om 15:36 - Bijgewerkt om 15:36

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 1 Bressekip
  • 4 takjes salie of gedroogde salie
  • 3 teentjes knoflook
  • boter en olijfolie
  • suiker
  • peper en zout
  • 1/2 pompoen, geschild en het vruchtvlees in blokjes gesneden (100g per persoon)
  • 1 stok vanille
  • 100 g emmentalkaas
  • 3 gepelde sjalotten
  • 50 g spek in blokjes

Bereidingswijze

Stop een boeketje salie in de kip, samen met de teentjes knoflook. Schuif twee blaadjes salie onder de huid van de kip samen met twee klontjes boter. Bind de kip met keukengaren dicht en kleur in olijfolie. Draai de kip om de 5 minuten, zodat alle zijden goudbruin kleuren. Braad verder in een voorverwarmde oven op 220°C gedurende 40 minuten, samen met wat boter en olijfolie. Besprenkel om de 10 minuten met braadvocht.

Haal uit de oven en laat het vlees rusten op een plank. Verwijder het vet van de jus. Serveer de kip met de jus, die op smaak is gebracht met suiker, zout, peper en wat mosterd.

Pompoengratin: stoof de fijngsneden sjalotjes met de spekblokjes en het vanillestokje. Voeg de blokjes pompoen toe en laat alles 15 minuten stoven. Voeg een scheutje room toe als de pompoen bijna gaar is en laat de room 5 minuten inkoken. Breng op smaak met suiker, zout en peper. Voeg de helft van de emmental toe aan de compote. Strooi de andere helft over de compote en gratineer onder de grill.

Lees meer over:

Onze partners