Gebakken pruimen op koffielikeur en sabayon met madera

08/06/11 om 15:10 - Bijgewerkt om 15:10

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor vier personen:

  • 4 of 8 (afhankelijk van het formaat) verse, donkere pruimen
  • een klontje boter
  • koffielikeur
  • drie eierdooiers
  • 2 afgestreken soeplepels kristalsuiker
  • 3 soeplepels madera van tien jaar oud
  • enkele muntblaadjes

Bereidingswijze

Was de pruimen. Snijd ze in de lengte in twee, verwijder de pit en snijd de helften in partjes. Bak deze maximum twee minuten in een hete pan met wat boter. Flamberen met koffielikeur, van het vuur halen en eventjes warm houden. Ondertussen drie eierdooiers met twee lepels suiker en drie lepels madera op een zacht vuurtje of in een warmwaterbad opkloppen tot een luchtig schuim. De geflambeerde pruimen in bloemvorm op de borden schikken en overgieten met saus. Garneren met muntblaadjes. De sabayon in het midden uitlepelen. Indien gewenst versieren met rozensuiker.

Koffielikeur kan men ook zelf maken door calvados, cognac of rum te verwarmen en te mengen met oploskoffie en vanillesuiker.

Lees meer over:

Onze partners