Gebakken eekhoorntjesbrood

10/06/11 om 11:27 - Bijgewerkt om 11:27

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 3 à 4:

  • 450 g vers eekhoorntjesbrood
  • 3-4 el eendenvet
  • 2 el grofgehakt knoflook
  • 1 flinke mespunt zout
  • 1 snuifje zwarte peper

Bereidingswijze

Het eekhoorntjesbrood borstelen om zand en onzuiverheden te verwijderen. Geen water gebruiken. Afhankelijk van de grootte, de paddestoelen in 4 of 8 snijden. De wok of een andere grote bakpan op een hevig vuur zetten, tot de pan matig warm is. Het eendenvet in de pan doen en onmiddellijk daarna het knoflook. Hevig bakken gedurende 15 seconden. Zout toevoegen en meteen daarna de paddestoelen. Snel bakken gedurende 2 minuten. Dan de warmtebron verminderen, deksel op de pan zetten en 25 minuten laten bakken tot alle vocht is verdampt. Af en toe roeren. Wanneer het eekhoorntjesbrood knapperig geworden is, nogmaals door elkaar scheppen. Op smaak brengen met zout en peper en opdienen.

In dit traditionele recept combineert Ken Hom de paddestoelen met eendenvet, wat een rijke en lichtjes gerookte smaak geeft. De lange bakduur geeft het vocht de tijd om te verdampen, zodat de paddestoelen vanbuiten knapperig kunnen worden en vanbinnen zacht. Buiten het seizoen kan het eekhoorntjesbrood vervangen worden door shii-takes, die iets minder lang moeten bakken.

Lees meer over:

Onze partners