Gebakken appelen met speculaasijs

09/06/11 om 17:43 - Bijgewerkt om 17:43

[Gebakken appelen met speculaasijs]: om duimen en vingers af te likken!

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor vier:

  • 2 appels Golden Delicious
  • 1 soeplepel suiker
  • Een puntje kaneel

Ingrediënten voor het speculaasijs:

  • 200 gram melk
  • 75 gram suiker
  • 2 eierdooiers
  • 4 speculaaskoekjes
  • 2 deciliter room

Ingrediënten voor de karamelroom:

  • 100 gram suiker
  • 1 deciliter room

Ingrediënten voor de esdoornsirooproom:

  • 1 deciliter esdoornsiroop
  • 1 deciliter room

Bereidingswijze

Bereiding van de karamelroom:

Suiker in de pan opwarmen tot verkleuring, de warmte in de pan blussen met room en het geheel tot een saus roeren. De esdoornsiroop mengen met room.

Bereiding van het speculaasijs:

De melk met de verkruimelde speculaas aan de kook brengen. Roeren met een houten lepel tot de speculaas is opgenomen. De suiker met de eierdooiers tot een ruban kloppen, een weinig kokende melk toevoegen zodat de ruban opwarmt. De dooierbasis bij de rest van de hete melk gieten. Het mengsel onder voortdurend roeren opwarmen tot 80°C zodat de dooiers de saus gedeeltelijk dikken. De warmte blussen met koude room. Hij ijsbeslag een half uur voor consumptie in een ijsmachine tot ijs draaien.

De appels schillen en het vruchtvlees in blokjes van 2 mm snijden. Deze op matig hoog vuur in geklaarde boter goudbruin bakken. Afwerken met een mespuntje kaneel en een lepel suiker. De gebakken appel met behulp van een ring tot een 1 cm dikke cirkel aandrukken. Karamel- en esdoornsiroop rondom lepelen en op ieder bord een lepel speculaasijs leggen. Versieren met speculaaspoeder.

Lees meer over:

Onze partners